Ali tudi tebe daje spomladanska utrujenost?

Mnogo ljudi se po dolgi zimi veseli toplih sončnih žarkov, ki jih prinese pomlad. Še posebej, kadar so zime zelo mrzle že komaj čakamo otoplitev in druženje na prostem. Ponavadi se naveličamo nošenja zimskih oblačil in obutve ter si želimo bolj lahkotnih oblačil, najrazličnejših barv. Ljudje se več gibamo in družimo na svežem zraku, kar v večini vpliva na boljše počutje in razpoloženje.

Kljub temu pa nekateri ljudje spomladi, največkrat v mesecu marcu ali aprilu, občutijo znake utrujenosti, zaspanosti, izčrpanosti. Zdi se jim, da so brez volje za kakršnekoli aktivnosti. Najverjetneje gre za tako imenovano spomladansko utrujenost.

Že nekaj časa spomladanska utrujenost ni le mit, ampak se z njo ukvarja tudi uradna medicina. Strokovnjaki tako priporočajo pitje zadostne količine vode ter uživanje lahke hrane, predvsem veliko sadja in zelenjave. V kolikor s hrano zaužijete premalo vitaminov in mineralov, si lahko pomagate tudi s prehranskimi dodatki.

Ko udari spomladanska utrujenost, ne prav tako ne smemo pozabiti na telesno aktivnost. Pri tem na srečo nismo več omejeni  na zaprte prostore kot pozimi, ampak si lahko privoščimo gibanje na svežem zraku, npr. sprehode, kolesarjenje, rolanje, tek in podobno.

Pri vsem pa je pomembno, da pravočasno opazite simptome in ustrezno ukrepate na način, ki bo vašemu življenjskemu stilu najbolj odgovarjal.