RECEPT ZA POPOLNO KULINARIČNO RAZVAJANJE

Pred nami je mesec maj in s tem čas piknikov, vrtnih zabav ter pečenja na žaru. Če se boš že ta vikend odločila za “roštiljanje”, ti bodo spodnji nasveti zagotovo v veliko pomoč. Kakšen je torejrecept za uspešen piknik?

1. PREDPRIPRAVE

Za uspešen piknik moramo najprej pripraviti vse potrebne pripomočke. Najprej izberemo ustrezno mesto za žar – pazimo, da ni blizu kaj vnetljivega. Očistimo žar, pripravimo vžigalnik, oglje, pribor za žar. Nato zakurimo ogenj in počakamo pol ure, da bo temperatura ravno prava za peko. Vmes imamo dovolj časa, da pripravimo meso in naoljimo rešetke. Rešetk nikoli ne naoljimo tako, da olje zlivamo po oglju. Meso mariniramo že pred samo peko (eno uro), solimo pred peko, med peko pa ga lahko z marinado večkrat premažemo.

2. PEČENJE

Med peko je pomembno, da smo veš čas ob žaru in spremljamo peko mesa. Jedi med pečenjem obrnemo le enkrat, po potrebi jih premažemo z marinado, nikakor je ne polivamo, saj lahko zagori! Če ste si pred tem pripravili tudi zelenjavo, jo lahko popečete na žaru. Pečene jedi položimo v posodo, ki zadrži toploto. Jedi še tople postrežemo.

3. ČIŠČENJE

Ko ogenj ugasne, pospravimo pepel in žar temeljito očistimo. Tako bo pripravljen počakal na naslednji piknik.

Seveda pa ne pozabite na dobro družbo, smeh in prijetno vzdušje.

NAJ SE SEZONA PIKNIKOV ZAČNE!