POLETNI PRIROČNIK – NEVARNOSTI IN TEGOBE

1. OPEKLINE

Sonce je nevarno, zato je potrebno uporabljati zaščitne kreme z dovolj visokim faktorjem zaščite. Kremo moraš nanesti vsaj pol ure pred izpostavljanjem soncu,  nanos pa obnavljati vsaki dve uri.  Med 10. in 16. uro je priporočljivo, da se zadržuješ v senci. Glavo zaščiti s pokrivalom, oči z očali. Kljub opozarjanju glede nevarnosti sonca pa pogosto pride do opeklin. Takrat si lahko pomagaš z mrzlimi obkladki (mokra brisača, led …), na opečena mesta nanesi navadni jogurt, v lekarni ali drogeriji kupi ustrezen pripravek …  Poskrbi za vlaženje kože s kremami in se izogibaj milu. V primeru pojave mehurjev nujno obišči zdravnika.

2. KOMARJI

Piki komarjev sicer niso nevarni (razen v primeru alergije), so pa zelo nadležni.  Pred komarji se zaščitimo z ustreznimi spreji, dobijo se tudi sveče in razni drugi pripomočki, ki jih odganjajo. Ko se potimo, to privlači komarje, enako velja za temna oblačila in parfume. Pomaga tudi, če se po telesu namažemo z limono ali česnom, odganjata jih tudi ognjič in rožmarin. Piki komarjev navadno zelo srbijo. Srbenje ublaži led, med, bananin olupek, aloja …

3. KLOPI

Pred odhodom v naravo se zaščiti pred klopi. Obleci dolge hlače in dolge rokave, oblačila naj bodo svetla, na nepokrite predele telesa nanesi sprej za zaščito pred klopi.  Po vrnitvi domov preglej svoje telo in oblačila, če slučajno najdeš klopa, ga moraš s telesa čim prej odstraniti. To storiš tako, da ga s pinceto za klope zasučeš v smeri urinega kazalca. Zdravnika je potrebno obiskati, če klopa ne odstraniš v celoti, če se pojavi mrzlica, izpuščaj in bolečine.

4. MEDUZE

Meduze so v vodi težko vidne. Če dobro gledamo, jih sicer lahko opazimo, vendar nas pogosto presenetijo. Še posebej nevarno je, če te meduza ožge med plavanjem v globoki vodi. Zato je prav, da vedno plavaš v družbi, vsaj tam, kjer je voda globlja od tvoje telesne višine.  Ob ožigu meduze je potrebno najprej odstraniti morebitne ostanke lovk in prizadeti predel sprati z morsko vodo. Pomaga tudi, če ta predel telesa otreš z mivko. Bolečine lajšaj s protibolečinskimi sredstvi in ledom. Zdravnika je potrebno obiskati, če se pojavi bruhanje, otekanje, težko dihanje.

5. ZASTRUPITEV S HRANO

Simptomi zastrupitve s hrano so driska, bruhanje, vročina, bolečine v trebuhu. Takrat moraš piti ustrezno količino tekočine in uživati lažjo hrano. To lahko preprečiš tako, da hrane na sobni temperaturi ne puščaš več kot dve uri, živila pravilno shranjuješ, paziš na čistočo rok, pribora, kuhinjskih površin. Paziš, da uživaš oprano sadje in zelenjavo, hrana naj bo kuhana ali pečena temeljito, na dopustu uživaj ustekleničeno vodo. Ob hudih in dalj časa trajajočih simptomih obišči zdravnika.

6. ŽULJI

Zagotovo si želiš poletje brez žuljev, je tako? Žulji so poleti zelo pogosta tegoba, iz zaprte obutve preidemo na natikače in sandale, ki jih nosimo na golo kožo. Žulja nikakor ne smeš predreti. Raje imej v torbici vedno nekaj obližev, da tako preprečiš bolečino ob hoji in poškodbe. Ko žulj poči, očisti kožo in poškodovano mesto ponovno zaščiti z obližem.

7. VROČINSKI IZPUŠČAJI

Vročinski izpuščaji se poleti naredijo na pregibih (v koraku, pod pazduho, dojkami). Videti so kot majhni rdeči mehurčki ali mozoljčki. Vročinski izpuščaji nastanejo zato, ker se zaradi toplega vremena začnemo več potiti. To lahko preprečiš tako, da omenjene predele namažeš z vlažilno kremo ali otroškim pudrom. Praviloma minejo v nekaj dneh, pomagaš si lahko s kremami iz lekarne.

8. DEHIDRACIJA

V poletnih mesecih je potrebno piti 2–3 litre vode na dan.  Izogibati se moraš močnemu soncu, alkoholu in težjim aktivnostim.  Sicer se ti lahko zgodi, da telo dehidrira. Simptomi so: suha usta in oči, odsotnost potenja, bruhanje, mišični krči, glavobol, vrtoglavica … V zgodnjih fazah lahko dehidracijo  pozdraviš sama z ustreznimi zdravili iz lekarne in vodo z elektroliti. Če pa si kljub temu še vedno omotična in težave ne minejo, je potrebno obiskati zdravnika.