NARAVNA NEGA IN ZAŠČITA KOŽE POLETI

Ozonska plast je iz leta v leto tanjša, zato že vrsto let poslušamo prispevke o tem, kako je sonce škodljivo in se je treba pred njim ustrezno zaščititi. Poškodbe kože zaradi sončnih žarkov so eden izmed glavnih faktorjev prehitrega staranja kože in nastanka kožnega raka. Vendar pa po drugi strani vemo, da naše telo sončne žarke potrebuje za tvorjenje vitamina D, ki med drugim skrbi tudi za zdrave in močne kosti ter regulira imunski sistem, različne znanstvene raziskave pa so pokazale tudi, da prenizke vrednosti tega vitamina povečajo možnost za razvoj raka, sladkorne bolezni in debelosti.

 

Nevarne kemikalije v sredstvih za zaščito pred soncem

 

Eni izmed obveznih pripomočkov, ko se odpravljamo na morje, so vsekakor preparati za zaščito pred soncem. Vendar pa – ali res veste kaj nanašate na svojo kožo in kakšne posledice to lahko pušča na njej in vašem zdravju?

V konvencionalni kozmetiki (tudi v izdelkih za zaščito pred soncem) se pojavljajo nevarne kemikalije in sporne sestavine, kot so parabeni, ftalati, sintetični konzervansi, umetne dišave in barvila, petrokemične snovi in številne druge. Proizvajalci jih uporabljajo, saj so neverjetno poceni in enostavni za uporabo. Določene kemikalije povzročajo fotosenzibilnost in pripomorejo k nastanku prostih radikalov, poleg tega so številne celo hormonski motilci.

 

Problematični nanodelci

 

V kremah za sončenje se uporabljajo (sicer naravni) minerali, kot sta cinkov oksid in titanov dioksid. Ob nanosu pustita belo sled, ki večino ljudi moti, zato so proizvajalci ta nezaželen efekt preprečili z uporabo bolj fino mletih delcev – nanodelcev. Krema se tako lepše vpije v kožo, z njo pa v telo prodrejo tudi nanodelci, ki preko krvnega obtoka zaokrožijo po celem telesu. Strokovnjaki vedno bolj pogosto omenjajo problem uporabe le-teh, saj še ne vedo točno kako dolgoročno vplivajo na naše zdravje. Številne raziskave so pokazale, da nanodelci v notranjih organih povzročajo vnetja in različne poškodbe, poleg tega pa jih povezujejo tudi z DNA ter kromosomskimi poškodbami, ki povečajo tveganje za obolenje z rakom. Pojavijo se lahko celo Alzheimerjeva bolezen, epilepsija in avtizem. Skrb vzbujajoče je tudi dejstvo, da so nanomaterjali dodani v izdelke brez kakšnih koli opozoril, da jih le-ti vsebujejo, saj proizvajalci niso zavezani k razkritju tega podatka.

 

Naravna zaščita pred soncem

 

Poznamo veliko naravnih rastlinskih olj in masel, ki imajo zaščitni faktor. Najbolj poznano je karite maslo, ki ima zaščitni faktor SPF okoli 6, nekoliko manj (med 2 in 6) pa imajo tudi sezamovo, kokosovo, konopljino, jojobino in avokadovo olje ter olje grozdnih pešk. Višji zaščitni faktor imata olje pšeničnih kalčkov in olje malinovih semen (oz. pešk), vendar pa je potrebna pravilna uporaba, da izdelek nudi (zadostno) zaščito pred soncem.

Osnovnim oljem lahko dodajamo tudi eterična olja. Pazljivi pa morate biti, da ne uporabljate citrusov in nekaterih drugih fototoksičnih eteričnih olj, saj lahko povzročajo opekline in depigmentacijo kože, ob izpostavljenosti soncu pa se sproščajo prosti radikali, ki poškodujejo kožne celice.

Najboljša naravna zaščita v sredstvih za zaščito pred UV žarki pa sta že omenjena cinkov oksid in titanov dioksid (vendar pazite, da nista v velikosti nanodelcev!). Skupaj ščitita tako pred UVA kot UVB žarki, ki jih odbijeta oz. razpršita. Belo sled, ki jo pustita, lahko omilite s tem, da izdelate kremo, v kateri zaščitni faktor kombinirate tako z uporabo mineralne zaščite, kot tudi olj in masel z zaščitnim faktorjem.

 

Prijetno in brezskrbno poletje vam želim! 🙂

 

Inka P. Gerkšič

Naravni Kotiček