NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE PRI HUJŠANJU

Bliža se poletje in marsikatera ženska razmišlja o tem, kako se znebiti kilogramov, ki so se nabrali čez zimo. Pravil in napotkov za uspešno hujšanje je veliko, pri tem pa je pomembno, da poznamo tudi najpogostejše napake. Česa torej med hujšanjem ne smeš početi?

1. ZAJTRK – NE IZPUŠČAJ GA

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, ki ga moraš zaužiti v roku ene ure po vstajanju. Če dan začneš z zajtrkom, bo le-ta pospešil presnovo in boš tekom dneva pokurila več kalorij, občutek lakote pa bo manjši. Tako boš pri naslednjih obrokih pojedla manj.

2. VODA – PIJEŠ DOVOLJ?

Na dan moraš popiti vsaj dva litra vode, tega nikar ne pozabi. Voda je bistvenega pomena za hujšanje, zapolni želodec, odplakne strupe in pomaga metabolizmu. Najbolje je piti vodo brez okusa in nesladkan čaj.

3. NEREALNI CILJI 

Imej realne cilje – izgubiti 10 kilogramov v enem tednu vsekakor ni realen cilj. Realni cilji pri hujšanju nam pomagajo, da vztrajamo in ne izgubimo motivacije. Najbolje je, da si izbereš neko normalno izgubo teže, ki jo želiš doseči, npr. 1 kilogram na teden.

4. STRADANJE NE PRIPELJE DO HUJŠANJA

Ne stradaj in ne preskakuj obrokov! Stradanje povzroči, da telo začne shranjevati zaloge. Z izpuščanjem obrokov telo izgubi mišično maso, ne pa maščobe. Telo potrebuje energijo skozi ves dan, zato  vsak dan imej 5–6 manjših obrokov. S tem boš spodbudila presnovo in uspešno izgubila odvečne kilograme.

5. TELESNA AKTIVNOST – BREZ NJE NE GRE

Najučinkovitejše je hujšanje, ki je kombinacija zdravega uravnoteženega prehranjevanja in gibanja. Pri izbiri telesne vadbe je pomembno, da  ustreza telesni pripravljenosti. Če boš izbrala preveč naporno vadbo, boš namreč kmalu obupala – torej: izberi telovadbo, ki ti je pisana na kožo. Naj bo takšna, da jo boš brez težav izvajala dalj časa.

6. TEHTANJE – NE PREPOGOSTO

Ni potrebe, da se tehtaš vsak dan. Za tehtanje velja enako kot za štetje kalorij – rezultati niso vidni že naslednji dan. Vsakdanje tehtanje prispeva k stresu in nezadovoljstvu z doseženimi rezultati, kar poveča verjetnost, da boš dieto opustila.

7. VELIKOST KROŽNIKA IN PRIBORA

Na naše obroke vpliva tudi velikost krožnika in pribora. Priporočljivo je uporabljati manjše krožnike in pribor, saj večji pripomorejo k temu, da zaužijemo več hrane. Pri večjem krožniku se nam namreč zdi, da pojemo manj kot v resnici, gre za moč psihe.